dinsdag 27 oktober 2009

Is het boek er al?

Deze vraag kreeg ik vandaag. Helaas moet ik u allen teleurstellen; The Story of Hiawatha komt pas medio 2010 officieel uit.
Omdat ik niet goed begreep waarop de vraag gebaseerd was, heb ik snel wat onderzoek op Internet gedaan. De oplossing was snel gevonden.
Op de website van veilinghuis Zwiggelaar uit Groningen staat een link naar de on line catalogus voor de veiling van maandag 2 november 2009. Onder de hamer komen ‘boeken, strips, fotografie en affiches’, en een van de objecten is een ‘Origineel aquarel Hiawatha’ door Hans G. Kresse (kavel 703). Vermeld is dat de 30 x 20 cm grote, ingelijste prent ‘uit: The Story of Hiawatha, John Wigmans, 1957’ afkomstig is. Curieus genoeg staat daarbij dat het hier gaat om een ‘nooit in Nederland verschenen uitgave’.
Nu denk ik dat hier iemand wel de klok heeft horen luiden, maar niet geheel weet waar de (bibliografische) klepel hangt. Neemt u maar van mij aan dat de prent níet afkomstig is uit het nog te publiceren boek, sterker nog, de aangeboden aquarel heeft zelfs niets met het in Playhour verschenen feuilleton te maken. Het is een illustratie voor een nimmer verschenen Nederlandse uitgave van H.W. Longfellow’s The Song of Hiawatha, in kleur en zwart-wit verlucht door Kresse. De plannen èn tekeningen daarvoor dateren uit 1946.
Na jarenlange omzwervingen kan de aquarel nu bij Zwiggelaar van verzamelaar/belegger wisselen; geschatte opbrengst tussen € 1.400,- en € 2.200,-.
Ook al klopt er niet veel van de (door de huidige eigenaar aangeleverde?) informatie, het geeft mij de gelegenheid om een plaatje uit de on line catalogus op dit blog te zetten. Daar doe ik u vast een plezier mee.
(Aanvulling 5 november: kavel 703 bleef onverkocht. Lag dat aan de gebrekkige en foutieve beschrijving in de catalogus, of was de opgegeven richtprijs simpelweg te hoog?)